Mal faturası ve çeki listesi nedir?
Mal faturası ve çeki listesi iki ayrı fakat birbiriyle tamamen ilişkili listedir. Faturada eşyanın cinsi, niteliği, sayısı, boyutları, gümrük tarife kodu, her bir eşyanın kıymeti, sevkiyatın toplam değeri gibi mallara ilişkin bilgiler yer alır. İhracatçı ülkeden ihracat lisansı ve ithalatçı ülkeden ithalat lisansı almak için çeki listesinin sağlanması zorunludur.
Fatura nedir?
Fatura sadece mal alım satımı için değil, bir hizmetin sağlanması için de kesilebilir. Temel olarak fatura, mal veya hizmet alımı için alıcının satıcıya ödemesi gereken tutarı gösterir. Bu beyan hem tüzel kişiye hem de gerçek kişiye verilebilir. Fatura oluşturmak için belirli bir yapıyı takip etmeye gerek yoktur. Satıcı, kendi organizasyonunun zevkine ve politikasına göre tasarlayabilir, ancak aşağıda size açıklayacağımız mal faturası ve çeki listesinde belirtilmesi gereken bazı şeyler vardır.
-gönderen veya satıcı
Bu bölümün anlamı, satın alınan mal veya hizmetin üreticisidir. Bu bölüm, üreticinin tam adını, telefonunu ve posta adresini içerir.
-alıcı veya alıcı
Bu bölüm, ürün veya hizmeti satın alan şirket veya kişinin tüm bilgilerini içerir. Bu bölüm ayrıca şunları içerir: şirketin veya alıcının tam adı, posta adresi ve telefon numarası.
-fatura tarihi
Faturanın düzenlenme tarihi gün, ay ve yıl belirtilerek belirtilmelidir.
-Fatura numarası
Fatura düzenlemede önemli olan şeylerden biri de numaralandırmadır. Ayarlanan her girişin belirli bir numarası olmalıdır.
-Hizalama
Bu bölümde sunulan mal ve hizmetler sırasıyla belirtilmelidir.
-Sağlanan mal veya hizmetlerin tanımı
Sunulan tüm mal ve hizmetler açıkça açıklanmalıdır.
Gümrük tarifesinin belirtilmesi
Tüm ihraç malları için bu kodun belirtilmesi zorunludur. Uluslararası ticaret ilkelerine uyum sağlamak için her ihraç ürününün bir gümrük tarife koduna sahip olması gerekmektedir. Son olarak ürün adedi, ürünün birim fiyatı ve ürünün toplam fiyatı faturada belirtilmelidir.
Çeki listesi nedir?
Çeki listesi fatura gibidir. Ancak çeki listesi, ürünün menşei ve varış yeri gümrük formalitelerinin yerine getirilmesi için kullanılmaktadır. Elbette bu belge ürün kargo firması için de faydalı olur. Çeki listesi, ihraç edilen kalemlerin adlarını, paket sayısını ve boyutlarını, ürünün net ağırlığını ve paketlerin brüt ağırlığını içerir. Bu listede faturanın 1 ila 6. bölümlerinde açıklanan kalemler de gereklidir. Ancak bu listede olması gereken ve aşağıda size açıklayacağımız bahsettiğimiz birkaç şey daha var:
Paketlerin sayısı ve türü: Paketlerin türü, karton, çubuk, metal kutu, pelet vb. olup olmadığı, sayıları ile birlikte belirtilmelidir.
Paketlerin boyutları:
- Bu öğe, ölçü birimi ile paketlerin uzunluk, genişlik ve yüksekliğini içerir.
- Her paketin net ağırlığı: Bu bölüm, ürünün ambalajı hariç net ağırlığını ifade eder.
- Paket brüt ağırlığı: Bu kısım, ürünün ambalajından sonraki ağırlığını içerir.
Orjinallik belgesi
Bu sertifika, mallar menşe ülkeye vardıktan sonra menşei ülkenin Ticaret Odası tarafından düzenlenir. Bu sertifika hem basılı hem de elektronik formlarda düzenlenir ve düzenleyen tarafından imzalanır. Menşe şahadetnamesi uluslararası ticaret işlemlerinde kullanılır ve belirli bir ülkedeki eşyanın özelliklerini gösterir. Bu liste, malların üreticisinin, çoğaltıcısının veya işleyicisinin belirli ülkesini içerir. Bu sertifika, gönderenin ve alıcının numarasını, tarihini, tüm ayrıntılarını, üretildiği ülkenin adını, malların nakliye türü ve yöntemini, kargoyu ve malların tanımını içerir ve şunları içerir: marka, model, miktar , ağırlık, gümrük tarife kodu vb. Mal faturası ve çeki listesinin hazırlanması ihracatçı tarafından yapılmalıdır.